Lär dig städa i arkivet!

 

Är det kaos i föreningsarkivet? Ligger lådor med dokument och foton huller om buller? Hittar ni inte rätt protokoll eller ritningarna till lokalen? Då kan vi hjälpa er! 

Projektet Klockars Online informerar föreningar om arkivarbete genom föreläsningar, demonstrationer och individuell handledning. Vi lär ut grunderna i arkivering och digitalisering coh ger tips och råd om hur man städar i arkivet. Vi berättar vad som ska sparas, vad man kan slänga och hur man bäst ordnar och förvara arkivhandlingar.

Behöver ni hjälp med att städa i arkivet? Kontakta malin@sou.fi eller tel. 0401431012.

 


Föreläsningar 

Föreläsningar om digital arkivering och dokumentering av föreningshus 14.1 vid Purmo UF och 15.1 vid SÖU:s kansli

Har ni koll på föreningens digitala protokoll och foton? De flesta föreningar skriver idag sina mötesprotokoll på en dator och många dokument sparas endast digitalt. Men hur ska man förvara dem på rätt sätt så att de bevaras för framtiden?

Lena Karhu från Svenska Centralarkivet berättar om digital arkivering och vad föreningar behöver tänka på vid förvaring av protokoll, fotografier och andra digitala handlingar. Hon visar vilka filformat man bör använda, hur man ger handlingarna bra filnamn, organiserar dem och var man ska spara materialet.

Vi berättar också om olika typer av molntjänster, SÖU:s digitala arkiv och dokumentering av föreningshus med hjälp av 3D-fotografering. Tekniken möjliggör en virtuell rundvandring i lokalen i likhet med Google Maps street view-funktion. Fotograferingen lämpar sig exempelvis för dokumentering av föreningshus före en större renovering eller som en virtuell visning av lokalen för eventuella hyresgäster.

 

Föreläsningarna är öppna för alla intresserade och hålls:

Mån 14.1 kl. 19 vid Purmo ungdomsförening

Tis 15.1 kl. 18 vid SÖU:s kansli i Vasa

 


Material och manualer

Projektet har sammanställt en arkiveringsmanual med grunderna för hur man ordnar upp ett arkiv, vad som bör sparas och vad man kan slänga. Här finns också en digitaliseringsmanual med instruktioner för skanning av foton, negativ och dokument samt en modell för ett fotoregister, fotoidentifieringsblankett och presentationerna från föreläsningarna.

Arkiveringsmanual 

Digitaliseringsmanual

Ladda ner modell för fotoregister

Fotoidentifieringsblankett

 

Presentation om arkivering

Digihems presentationer om Digitalisering av fotografier och Rättigheter

Mer info om arkivering och digitalisering finns på Digihems webbsida

 


Köp arkivmappar eller låna en skanner

Projektet har gjort en stor beställning av arkivlådor och -mappar som vi nu erbjuder till föreningar till självkostnadspris. Mer info om material och kostnader finns HÄR

Vi lånar också ut skannrar för digitalisering av foton och dokument. Mer info fås via malin@sou.fi eller tel. 0401431012.

 


Bidrag för arkivpraktikant

Svenska kulturfonden erbjuder studeranden inom museiämnen möjligheten att ansöka om stipendium för Kulturarvspraktik inom samlingsförvaltning vid ett mindre museum eller förening. Föreningar kan på detta sätt anställa studeranden för att katalogisera och digitalisera sina samlingar. Mer info om Kulturarvspraktiken finns HÄR.