62245_t.jpg

Replot Uf bjuder på show

Replot Uf har i år valt att skippa den traditionella revyn. Istället bjuder man på en glittrande showkväll med sketcher, sånger och humoristiska inslag.
ÖP
62139_t.jpg

Terjärvrevy med skrattgaranti

Årets upplaga av Terjärv Uf:s nyårsrevy har fått namnet ”Eittaanstalttasi”, som på ren finlandssvenska betyder ett enda prackas. De två akterna belyser vitt skilda ämnen, men det som går som en röd tråd genom föreställningen är att ingenting går som på Strömsö.
Caroline Mård
61958_t.jpg

30 år med revy i Böle

Revyn ”Bäst före 2018” är en nostalgitripp med de bästa sketcherna ur den gedigna revyskatten som finns i Böle. Kompotten av äldre och nyskrivet material utgör en lysande helhet som föreställningen igenom får publiken att vrida sig av skratt.
Jenny Nyman
61931_t.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 
Cecilia Pensar
61823_t.jpg

Energiskt teamwork i Pörtom

Revyn "Tillsammans" i Pörtom får premiärpubliken att vika sig av skratt flera gånger. Sketcherna innehåller både vardagliga bekymmer, men också allvarligare ämnen. Både det stora och det lilla behandlas skickligt i årets revy i Pörtom Uf.
Sofia Sundholm

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

59613.jpg

Där satt den, Karleby Uf!

21.08.2017 kl. 15:40
Den nostalgiska förtjusningen var stor när Karleby Uf framförde Ronja Rövardotter på Jungsborg i helgen. Har man sett filmen från 1984 så vet man vad man har att vänta sig. Tjusningen ligger i hur Karleby Uf har förverkligat alla de fenomen som är välkända från sagan och filmen.

Ett par i publiken skojar om ifall Karleby Uf beställt eftermiddagens regnväder för att matcha med åskan som drar in över Mattisborgen i början av handlingen och jag kan inte låta bli att undra det samma, för bara några minuter in i föreställningen visar Karleby Uf att de verkligen tänkt på allt när det gäller att få till en pjäs som kan mäta sig med filmatiseringen av Ronja Rövardotter. Vid första anblicken kan man konstatera att de har gjort ett strålande och kreativt jobb med scenografin. Genom att banka till plåtskivor har man fått till fasaden till stenborgen som förstås har sin centrala roll hela föreställningen igenom. Utöver scenografin bidrar åska, dimma och eld med den rätta dimensionen till pjäsen.

"Mig kan du inte ge tillbaka något barn, för jag har inget" utbrister Mattis (Anders Fredriksson). På vänster sida om helvetesgapet: Lill Klippe (Emerik Nyblom), Birk (Elias Anttila), Jutis (Didrik Kinnari), Sturkas (Josper Tuurinmaa), Joen (Ilja Holmqvist), Lovis (Susanne Wickström) och Mattis. På högra sidan Borka (Ralf Sundstedt), Ronja (Noora Tuurinmaa) och Undis (Jenna Hägglund).

 

Handlingen i pjäsen utspelar sig på det välbekanta sättet: Ronja Rövardotter föds en natt när åskovädret är som värst, blixten slår ner och klyver Mattisborgen mitt itu och med det samma uppstår helvetesgapet. I samma stund finns en stor del av ensemblen på scenen och när Jan Molander infinner sig, i rollen som Skalle-Per, hoppar jag jämfota av glädje inombords för det går verkligen inte att se eller märka någon skillnad på honom och den Skalle-Per som man känner igen från filmen. I nästa ögonblick har Ronja (Nora Tuurinmaa) växt till sig och handlingen tar fart när hon träffar på Birk (Elias Anttila). De två fattar tycke för varandra och med anledning av att deras föräldrar är fiender kommer de överens om att träffas i hemlighet. Detta för dem ut i en värld fylld av rumpnissar, vildvittror och grådvärgar. De olika väsendena gestaltas på ett klockrent sätt och får det utrymme och den uppmärksamhet de behöver.

 

Skådespelarprestationerna hos gänget vid Karleby Uf är övertygande och bra. På scenen ses ett relativt brett åldersspann och det är imponerande att se hur de olika skådespelarna är som klippta och skurna för sina karaktärer. I mitt tycke är de stormande känslorna något som kännetecknar sagan om Ronja Rövardotter, och även om replikerna sitter som de ska så kunde dramatiken med all fördel ha fått ett ännu större utrymme i pjäsen.

 

Musiken och sången (med Kenneth Ågren, Ann-Sofie Åminne, Jan Granlund och Kim Simell i spetsen) i föreställningen är ett element som tillför det sista som ska till för att helheten ska vara så bra som den är. ”Rövarsången” med hela ensemblen får upp farten på hela föreställningen och ”Vargsången” framförd av Lovis (Susanne Wickström) bidrar med en totalt stämningsfylld stund.

 

Premiären vid Karleby Uf börjar vara en av de sista bland sommarteatrarna i Österbotten, men den var väl värd att vänta på!

 

Ronja Rövardotter

Premiär: 19.8.2017 kl. 16

Övriga föreställningar:

20.8.2017 kl. 16
25.8.2017 kl. 19
26.8.2017 kl. 16
27.8.2017 kl. 19
1.9.2017 kl. 19
2.9.2017 kl. 16
3.9.2017 kl. 16
7.9.2017 kl. 19

Bokningar via http://www.kuf.fi/reservera eller vid Lyckan i Karleby.

Emilia Nord
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver: