Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

Med staden som scen

16.05.2018 kl. 15:21
FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.

En hel del förbipasserande höjer på ögonbrynen då de ser en grupp på cirka 20 personer som tysta står i en halvcirkel med hörlurar i öronen. Och en hel del huvuden vänds då skådespelarna springer gatorna fram och skriker. ”Värklighet” utmanar skådespelarna att agera och samtidigt reagera på det som pågår längs med föreställningens rutt.

Pjäsen har visats i Helsingfors, Åbo och Vasa. Sommarvärmen har sänkt sig över Vasa och den drygt en timme långa föreställningen startar vid Ritz, går via stadshusparken och torget, och avslutas i Doo-bops källare.

Under vandringen får man lära känna ett gäng ungdomar som alla brottas med sina egna problem. Det som genomsyrar pjäsen som Lilian Pettersson har skrivit är den ständigt närvarande telefonen. Ett av pjäsens starkaste teman är frågeställningen vad de sociala medierna gör med oss, och hur de förändrar vårt beteende och vad de gör med våra känslor.

Kollission mellan ACT.R (Jennifer Holberg) och Budet (Nellie Rajala). Foto: Caroline Mård

Skådespelarna har vaskats fram genom auditioner i hela Svenskfinland. Österbotten är väl representerat, hälften av dem som fick en plats i pjäsen kommer från Pampas. Alva Nygård från Bennäs är en av dem. Hon spelar Snowprincess, artisten som dyrkas av sina följare men som bittert får uppleva att en like på Facebook inte betyder så mycket i det verkliga livet. En österbottning som hamnar i ett trängt läge i pjäsen är Elias Kackur från Karvsor. När hans tjejkompis avslöjar en stor hemlighet trampar hans känslokalla nya (förhoppningsvis) flickvän i klaveret utan att lägga märke till det.

Det är ett fräscht grepp att ta teatern ut på stan. Medan publiken vandrar från skådeplats till skådeplats får vi via trådlösa hörlurar lyssna på Snowprincess nya singel, ta del av poddar och höra radiointervjuer. Tekniken används väldigt smart.

Tyvärr blir det inga fler föreställningar så om man inte var på någon av föreställningarna i Helsingfors, Åbo eller Vasa så har man tyvärr missat sin chans att se en underhållande pjäs.

Övre bilden: Snowprincess (Alva Nygård) och hennes producent/pojkvän Robin (Holger Lund) lägenhetsshoppar i Vasa. Foto: Caroline Mård

Produktionsteamet

Lilian Pettersson manus, regi
Kim Lindström producent
Malin Åhman produktionsassistent, fotograf
Nelli Salonen produktionsassistent
Tuuli Gröhn grafisk design

Medverkande

Cajsa-Stina Ahlskog (Nykarleby), Sofia Bergstrand (Karlstad), Joel Edström (Jakobstad), Tilda Eklund (Övermark), Jennifer Holmberg (Esbo), Elias Kackur (Karvsor), Moa Ketonen (Helsingfors), Karen Lindholm (Borgå), Holger Lund (Purmo), Alva Nygård (Bennäs), Nellie Rajala (Esbo), Amanda Tverin (Ingå)

Caroline Mård
Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver: