Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

Hemtrevligt och halvknäppt i Övermark

13.03.2018 kl. 15:06
I lördags var det premiär i Övermark. Ensemblen är ung, spelglad och formatet är nytt.

Övermark UF bjuder in till något de själva kallar för revypjäs. Det tar en stund innan jag som åskådare hänger med i konceptet. Sedan märker man att det hela inte är bara en revy utan att det finns en röd tråd som vävs samman av ett antal berättelser presenterade i sketchformat. Det är närmast en fars uppdelad i korta scener, eller just då en revypjäs som föreningen själv beskriver det hela. Fjolårets föreställning torde haft ett motsvarande format, en produktion jag tyvärr missade.

De fyra säkra aktörer som står för ramberättelsen. Niclas Granvik, Samantha Nygård, Dennis Söderman och Mathilda Westerback.

Innehållet då? Textmässigt är det fråga om klassiska förväxlingar och jakten efter kärlek. Vi får följa med den unga kvinnan på väg att flytta hemifrån, en opportunistisk karriärkvinna och två journalister, alla dessa utgör ramberättelsens huvudkaraktärer. Därtill en uppsjö mindre roller som ibland står för de mest dråpliga inslagen i allt från indrivare till snusmakare, speeddejtingdeltagare och biologen Häst Hansbacka.

Journalisterna (Dennis Söderman och Niclas Granvik) intervjuar biologen Häst Hansbacka spelad av Julia Rönngård. Rönngård har en fantastisk inlevelse och ett fantastiskt minspel och det är just alla lite knäppa småroller som kryddar produktionen. 

Trots formatet har man lyckats bibehålla revyns grepp. I grundstoryn vävs både det lokala och aktuella in. Man driver även friskt med sig själv och de tydligen något överstora inköpen av öl till gångna sommarens tjärbränning. Vargen och skarven som är heta diskussionsämnen just nu finns även med, dock i förstärkt form med hjälp av ryskt uran.

Anton Granvik som lokal snusfabrikör med en viss egenkomsumtion.

Skådespelarna gör ett bra jobb, produktionens huvudrollsinnehavare sköter sina uppgifter med glans men minst lika roliga är alla bikaraktärer som ger den extra kryddan. Ett extra omnämnande förtjänar Niclas Granvik som journalist, Mathilda Westerback och Samantha Nygård som varandras kärlekskranka motpoler i pjäsen. Oberoende av vilken karaktär Dennis Söderman tar sig in fungerar det mycket bra, ensemblens starkaste aktör. Hans insats i numret speedejt är ett av revyns roligaste ögonblick som enbart överträffas av Julia Rönngårds insats som biologen Häst Hansbacka.

Sara, spelad av Mathilda Westerbacka på speeddejt med byns begåvningsreserv gestaltad av Oskar Rönnkvist.

Totalt sett är produktionen mycket sevärd och kommer säkert att lyfta lite ännu när de blir varma i kläderna och får en publik som inte är lika tam som premiärpubliken var. Föreställningen är en enaktare som klaras av på en styv timme på vilken man klämmer in 19 nummer. Tempot är högt och det gäller att ta till sig formatet och hänga med när man sitter i publiken. Personligen uppskattar jag högt tempo och kort format, hellre intensivt än utdraget.

På den negativa sidan kunde man kanske önskat sig något färre sånger och lite tightare regi. Dylikt kompenseras dock med produktionens charm. Övermark Uf bjuder på en hemtrevlig och gemytlig föreställning med många starka prestationer, och i många fall klurig och underfundig humor.

 

Josip
Kommentarer (0)
Skriv siffran 3 med bokstäver: