64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

61931.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

15.01.2018 kl. 11:00
Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 

En ensam strålkastare lyser upp scenen och när musiken börjar spela och några dansare med fjädrar intar scenen förflyttas vi till något om påminner om Moulin Rouge. Intron är mycket effektfull och sätter tonen för resten av föreställningen. 

Precis som tidigare år har Smedsby Uf tagit sig an en fars, något som blivit ett kännetecken för föreningens teatersatsningar. ”Moralens väktare” är ursprungligen en tysk pjäs skriven av Franz Arnold och Ernst Bach år 1924, men man har här valt att förlägga handlingen till en varietéteater i Stockholm på 1910-talet. Trots att vi befinner oss i en föreningslokal har man ändå lyckats få det att kännas som att vi transporterats 100 år tillbaka i tiden. 

Hemma i Lillköping läser Hovrättsrådet (Hans Svahn), hembiträdet Anna (Thea Kvist) och Charlotta (Cajsa Sundqvist) om vad som försiggår i storstaden Stockholm. Foto: Cecilia Pensar 

Farsen innehåller alla nödvändiga kryddor för en riktigt mustig soppa med familjeförvecklingar, lögner och både små och stora snedsteg av huvudpersonerna. Fokus ligger på Yvette, som arbetar som varietéartist i Stockholm, och henne mamma Mildred som inte berättat för sin nya man, den trångsynta Struve, om dotterns yrke. Självklart råkar dock Struve av en händelse ramla in på teatern i Stockholm just när Yvette ska uppträda. 

Struve (Mikael Gädda) och hans vapendragare Boklund (Roland Nylund) får en snilleblixt, som leder till än mer förvecklingar. Foto: Jonas Bergqvist

Som namnet, "Moralens väktare", avslöjar ligger fokus i pjäsen på moral, och vad som var tillåtet och inte tillåtet i början på 1900-talet. I dagens samhälle, och speciellt i kölvattnet av #metoo-kampanjen, känns tematiken i pjäsen med män som har åsikter om allt från kvinnors uppförande och yrken till val av make klart förlegad. Samtidigt är det upplyftande att bevittna hur det kunde se ut förr i tiden, och märka att vi ändå kommit en bit på vägen. Kvinnorna i pjäsen är också starka individer som inte låter sig tryckas ner av de många gånger plumpa männen, vilket är fint att se. 

Ensemblen består av rutinerade skådespelare som varit med flera år på scenen i uf-lokalen. ”Moralens väktare” är en taltung pjäs med långa repliker och det är imponerande att se hur väl dialogen flyter och hur trovärdigt replikerna levereras av skådespelarna. Regissören Tinja Sabel har lyckats få till en helhet som fungerar mycket bra i fråga om tempo och tajming på scenen. Den stämning som teatergänget från första scenen lyckas bygga upp bibehålls under hela pjäsen och är något som vi som åskådare verkligen får njuta av.

 

Bild: Yvette (Sofia Renkonen) med en av alla sina beundrare, Greve von Lövenhusen (Patrik Willför). Foto: Jonas Bergqvist

 

”Moralens väktare” - en fars av Franz Arnold och Ernst Bach

På scenen: Sofia Renkonen, Karolina Guarnieri, Mikael Gädda, Cajsa Sundqvist, Hans Svahn, Thea Kvist, Patrik Willför, Christoffer Källström, Håkan Aspling, Roland Nylund och Ida Gädda  

Regi och bearbetning: Tinja Sabel

Scenografi och dräkter: Anders Karls

Ljud och ljus: Christian Rönn

Byggnationer: Christian Rönn, Mats Ekström, Totte Svahn och Mikael Gädda

 

Följande föreställningar:

Lördag 20.1 kl. 19.00

Lördag 27.1 kl. 19.00

Söndag 28.1 kl. 17.00

Lördag 3.2 kl. 19.00

Lördag 10.2 kl. 19.00

Söndag 11.2 kl. 17.00

Lördag 17.2 kl. 19.00

Bokning: www.smedsbyuf.fi

Cecilia Pensar
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver: