62245_t.jpg

Replot Uf bjuder på show

Replot Uf har i år valt att skippa den traditionella revyn. Istället bjuder man på en glittrande showkväll med sketcher, sånger och humoristiska inslag.
ÖP
62139_t.jpg

Terjärvrevy med skrattgaranti

Årets upplaga av Terjärv Uf:s nyårsrevy har fått namnet ”Eittaanstalttasi”, som på ren finlandssvenska betyder ett enda prackas. De två akterna belyser vitt skilda ämnen, men det som går som en röd tråd genom föreställningen är att ingenting går som på Strömsö.
Caroline Mård
61958_t.jpg

30 år med revy i Böle

Revyn ”Bäst före 2018” är en nostalgitripp med de bästa sketcherna ur den gedigna revyskatten som finns i Böle. Kompotten av äldre och nyskrivet material utgör en lysande helhet som föreställningen igenom får publiken att vrida sig av skratt.
Jenny Nyman
61931_t.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 
Cecilia Pensar
61823_t.jpg

Energiskt teamwork i Pörtom

Revyn "Tillsammans" i Pörtom får premiärpubliken att vika sig av skratt flera gånger. Sketcherna innehåller både vardagliga bekymmer, men också allvarligare ämnen. Både det stora och det lilla behandlas skickligt i årets revy i Pörtom Uf.
Sofia Sundholm

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

59260.jpg

Musik och glädje på Båskasvallen

10.07.2017 kl. 12:21
Det märks att Korsholms teater lagt ner mycket tid och arbete på årets sommarteater. Roligt att också den österbottniska publiken får ta del av en musikal.

Musikalen Annie utspelar sig i 1930-talets New York. Depressionen i USA har fört med sig fattigdom och svält, och arbetslösheten i landet är hög. Huvudpersonen Annie bor på ett barnhem tillsammans med sju andra flickor som varje dag får slita för att få mat på bordet. I barnhemmet är det Miss Hannigan som styr med järnhand, och flickorna har det inte lätt.

Annie drömmer om att hitta sin mamma och pappa som hon vet finns där ute någonstans och som hon letat efter i elva år. Annie försöker rymma, men rymningsförsöket misslyckas. En dag får hon plötsligt chansen att spendera två veckor hos multimiljonären Oliver Warbucks. Annie flyttar in hos Mr Warbucks och till en värld hon bara kunnat drömma om. Barnhemsföreståndarinnan Miss Hannigan vägrar se på när Annie får allt hon pekar på, för enligt henne är hon bara en föräldralös skitunge. Detta leder till att Miss Hannigan tillsammans med sin bror smider onda planer för Annie.

Annie (Cajsa Sundqvist) i barnhemmet omringad av sina kompisar Elvira Nylund, Jenny Stenvall, Frida Foxell, Naomi Åbacka, Elin Olkkola, Julia Vestman och Sofia Hjelt. Barnhemsbarnen är övertygande i sina roller. Foto: Jonas Bergqvist.

 

Detta är början på historien om Annie och hennes resa från barnhemmet. På Korsholms Teater har man skalat ner berättelsen, och det har man verkligen lyckats med. Allt det som behöver berättas har tagits med. Detsamma gäller musiken och sångerna man förknippar med musikalen. Alla de sånger man vill höra finns med.

Huvudpersonen Annie spelas av Cajsa Sundqvist och hon gör en fin insats i tolkningen av den elvaårige och lite barnsliga Annie. Annie är optimismen förkroppsligad, och det smittar av sig på resten av skådespelarna. Sångerna fixar Cajsa Sundqvist också på ett mycket berömvärt sätt. Tobias Klemets i rollen som Oliver Warbucks är också värd att lyfta fram, detsamma gäller Matilda Ångerman i rollen som Warbucks sekreterare. De båda ger ett säkert intryck i både sång och rollprestationer.

Som sig bör i en musikal är det mycket musik på Båskasvallen. Sångerna sköts som singback (ingen orkester på plats), och i det här fallet fungerar det utmärkt. Ibland finns det vissa svårigheter med att hitta de rätta tonerna, men när skådespelarna framför sånger i kör är det mycket bra. Den riktiga wow-känslan infinner sig ändå inte riktigt, och det är något i musikväg som fattas för att man ska svepas in i musikalvärlden. Kan vara att det beror på att det utomhus inte finns någon akustik, och att det är i ljudvärlden något saknas.

Annika Wiklund, Birgitta Schoultz-Ekblad och Axel Hanses smider onda planer för att komma åt Annie och Mr Warbucks miljoner. Alla tre är humoristiska och gör fina insatser. Riktigt rolig är Birgitta Schoultz-Ekblads tolkning av Miss Hunnigan. Foto: Jonas Bergqvist.

 

Sång- och musikansvariga Johan Sundqvist har ändå gjort ett strålande jobb med instuderingen av sångerna i Annie. I en dylik musikal krävs en person som kan göra magi med personer som kanske inte annars skulle ställa sig på en scen för att framföra sånger. Och där märks det att Sundqvist verkligen lagt ner både tid och hårt arbete. Extra tydligt är det när sångerna är flerstämmiga, då glimrar det till lite extra på scenen.

Att ta sig an uppgiften att framföra en musikal är inget som vem som helst skulle göra, och det ska Korsholms Teater ha en eloge för. Scenografin är välgjord, och detsamma gäller kläder och mask. Båskasvallen har förvandlats till New York, där Kyro Älv blänker som Hudson River. Att regissera husdjur är inte heller något som många skulle göra, men på Korsholms Teater har man anlitat två golden retrievers som får figurera som Sandy, Annies hittehund. Det visar också på hur mycket jobb regissören Malin Olkkola lagt ner för att få musikalen Annie att bli en riktigt fin upplevelse i sommarteatervärlden i Österbotten. 

Första bilden: Sekreteraren Grace Farrell (Matilda Ångerman), Annie (Cajsa Sundqvist) och Mr Warbucks (Tobias Klemets) gör upp planer för att hitta Annies mamma och pappa. De tre är väldigt samspelta och gör fina sånginsatser. Foto: Jonas Bergqvist.


Musikalen Annie på Korsholms Teater

Regi: Malin Olkkola

Sång- och musikansvarig: Johan Sundqvist

Regiassistent: Olof Englund

Teknikansvarig: Christian Rönn

Ljudtekniker: Robin Bertlin

Scenografiplanering: Malin Olkkola och Torsten Svahn

Färgsättning av scenografi: Ludwig Sandbacka

Koreografi: Malin Olkkola och Matilda Ångerman

Kläder och mask: Olivia Granholm

Skådespelare: Olof Englund, Axel Hanses, Janne Hjelt, Sofia Hjelt, Elvira Nylund, Birgitta Schoultz-Ekblad, Torsten Svahn, Hans Svahn, Julia Vestman, Cajsa Sundqvist, Tobias Klemets, Matilda Ångerman, Annika Wiklund, Rebecka Sretenovic, Frida Foxell, Naomi Åbacka, Johan Sundqvist, Janika Korpela, Jenny Stenvall, Elin Olkkola, Christoffer Källström


Följande föreställningar:

torsdag 12.7 19:00

Torsdag 13.7 19:00

Söndag 16.7 17:00

Onsdag 19.7 19:00

Torsdag 20.7 19:00

Söndag 23.7 17:00

Onsdag 26.7 19:00

Torsdag 27.7 19:00

Fredag 28.7 19:00

Biljetter: www.korsholmsteater.fi

Sofia Sundholm
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Nog går det att få musikkänsla på utomhus teater men då brukar det nog krävas en orkester. Men ska se den innan jag börjar kasta omkring mig kritik. KT gör sällan något dåligt!
Jan Finne11.07.17 kl. 17:13