62245_t.jpg

Replot Uf bjuder på show

Replot Uf har i år valt att skippa den traditionella revyn. Istället bjuder man på en glittrande showkväll med sketcher, sånger och humoristiska inslag.
ÖP
62139_t.jpg

Terjärvrevy med skrattgaranti

Årets upplaga av Terjärv Uf:s nyårsrevy har fått namnet ”Eittaanstalttasi”, som på ren finlandssvenska betyder ett enda prackas. De två akterna belyser vitt skilda ämnen, men det som går som en röd tråd genom föreställningen är att ingenting går som på Strömsö.
Caroline Mård
61958_t.jpg

30 år med revy i Böle

Revyn ”Bäst före 2018” är en nostalgitripp med de bästa sketcherna ur den gedigna revyskatten som finns i Böle. Kompotten av äldre och nyskrivet material utgör en lysande helhet som föreställningen igenom får publiken att vrida sig av skratt.
Jenny Nyman
61931_t.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 
Cecilia Pensar
61823_t.jpg

Energiskt teamwork i Pörtom

Revyn "Tillsammans" i Pörtom får premiärpubliken att vika sig av skratt flera gånger. Sketcherna innehåller både vardagliga bekymmer, men också allvarligare ämnen. Både det stora och det lilla behandlas skickligt i årets revy i Pörtom Uf.
Sofia Sundholm

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

58526.jpg

Årets sommarteatrar

28.06.2017 kl. 10:22
I sommar är det hela åtta föreningar som sätter upp sommarteater. På repertoaren finns allt från historiska draman och musikaler till komedier och barnpjäser.

Bykiston teatern: "Ett gräsligt veckoslut"

Två påhittiga och äventyrslystna unga män gör något som inte ses med blida ögon av ”skumraskäffärernas mastermind”, en man som i värsta fall kan bli farlig. Hans två, åtminstone på ytan, hårdföra hantlangare gör situationen ännu farligare. Lyckligtvis kommer en pärla bland brottsbekämpare och hans tålmodiga konstapel till hjälp.

Äldre och yngre generationer - mormodern, modern och dottern – har vitt skilda uppfattningar om hur livet skall levas. Deras menings­­skiljaktigheter leder gång efter annan till konflikter som det tycks vara svårt att hitta någon lösning på. Det enda som hjälper är en friare med tillräckligt hög status.

Utöver alla dessa träffar vi en son, vars läggning till en början inte gör föräldrarna glada, en ung dam, som har lätt för att bli förälskad, och en grupp unga flickor, som börjat intressera sig för pojkar. Naturligtvis dyker det också upp en byfåne, som är fiffigare än många andra, och sist men inte minst, året till ära, två ivriga patrioter som arbetar hårt för att Finland 100-årsjubileum skall bli någonting att minnas.

Premiär 28.6, spelas fram till 16.7.

www.bykiston.fi

 

Pedersöre Teater: ”Frihetsdrömmar”

Finland blev självständigt 1917. Ännu kring 1890 var det knappast någon i det dåtida Finland som trodde att Finland, som då var en obetydlig del av det väldiga ryska imperiet, varken borde eller kunde bli självständigt.

Skådespelet utspelar sig i ett fiktivt österbottniskt lokalsamhälle åren 1898-1905. De i skådespelet relaterade händelserna har inträffat i verkligen, dock inte samtidigt eller på samma plats.

Premiär 30.6, spelas fram till 23.7.

www.pedersoreteater.fi

 

Torgare Sommarteater: ”Vår Bygd Vid Ån”

1798 föds den lilla pojken Mats Leander på en äng under vårsolen vid Skuthälla hemman i Kronoby. Österbotten ligger relativt lugn i den svenska vaggan men maktkampen mellan Sverige och Ryssland står inför dörren. Mats Leander skall komma att växa upp och finna sin väg och sin kärlek Beata i en tid som präglas av krig, oroligheter och kamp mot naturens makter.

Denna nydramatisering tar fasta på den passion, dröm och kraft som en människa kan bära på; den eld, överlevnadsinstinkt och medmänsklighet som föder kamp i hårda tider. Pjäsen lyfter fram folkets drömmar om självständighet och behandlar Kronobys och Finlands historia 1798-1870 porträtterat genom familjen Skuthällas liv som är kantat av nöd och sorg men även av kärlek; kärlek till sin nästa, till hembygden, till jorden som brukas och till livet. Som en förlösande kraft i familj och bygd är musiken ständigt närvarande.

Premiär: 30.6, spelas fram till 16.7.

www.torgare.fi

 

Oravais Teater: ”Lumpänglars väg”

Pjäsen är en fortsatt skildring av livet på Masunin och en uppföljare till succépjäsen ”Lumpänglar”, som spelades för slutsålda läktare på Oravais Teater somrarna 2013-14. Pjäsen om fabriksarbetarna på Oravais fabrik blev en av Oravais Teaters största framgångar genom tiderna.

Premiär 6.7, spelas fram till 30.7.

www.oravaisteater.fi

 

Närpes Teater: "Närpesboan"

Närpes Teater återuppför fjolårets pjäs Närpesboan. Pjäsen med originaltiteln Masjävlar filmatiserades 2004 och har rönt stor framgång både på teaterscenen och vita duken. Berättelsen kretsar kring tre systrar, där yngsta systern sedan länge lämnat byhålan och flyttat till storstaden för att göra karriär. Inför sin fars 70:e födelsedag återvänder hon till rötterna. Som en främling för sin egen familj, och allt mynnar ut i en kväll där allas liv förändras.

Premiär 6.7, spelas fram till 21.7.

www.narpesteater.fi

 

Korsholms teater: musikalen ”Annie”

Annie är föräldralös och bor på ett barnhem som drivs av den hemska Miss Hannigan. Tillvaron på barnhemmet är allt annat än rolig, och Annie drömmer om att en dag hitta sina föräldrar som lovat att komma och hämta henne när de kan. Annies liv förändras över en natt när den stenrika Mr. Warbucks sekreterare Grace Farrell dyker upp på barnhemmet och ber att få ta med sig ett barn hem för att fira jul. Historien om den lilla flickan Annie som söker efter sina föräldrar både berör och underhåller och lämpar sig för hela familjen.

Premiär 7.7, spelas fram till 28.7.

www.korsholmsteater.fi

 

Skäriteatern: "Välkommen hem Charlie!"

Välkommen hem Charlie! är en nyskriven komedi där vi får träffa Charlie som är på snabbvisit i hemtrakterna för att sätta ut en gård han ärvt till försäljning. Med sig på inspektionen har han sin vapendragare Matias och vad de båda hittar är lite mer än de frågat efter.

Premiär: 7.7, spelas fram till 16.7.

ww.skäriteatern.sou.fi

 

Karleby UF: "Ronja Rövardotter"

Premiär 19.8. Mer info senare.

www.karlebyuf.fi

ÖP