Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

Laddat och träffsäkert i Närpesboan

11.07.2016 kl. 10:56
Premiären av årets pjäs på Närpes Teater ”Närpesboan” avslutades med stående ovationer. Och det med all rätt.

I den nutida tragikomiska föreställningen får vi möta Eivor, Gunilla och Carina. Tre systrar med helt skilda personligheter som möts för att ordna sin fars 70-årskalas. När de träffas igen i Närpes blir kalasförberedelserna åsidosatta av avundsjuka, förutfattade meningar och prövningar. Allt är bara bra, men när man skrapar lite så ser man att det döljs mycket under fasaden. Alla bär de på hemligheter som under pjäsens gång blir mer och mer framträdande.

Detsamma gäller grannfrun Majvor och hennes son Jan-Olov. På samma dag det ska firas 70-årskalas är det också fem år sedan Majvors man tog livet av sig. Detta ligger som en mörk dimma under hela föreställningen, och något som ungkarlen Jan-Olov tänker på mera än någon annan. Hans oförståelse för pappans bortgång når sin höjdpunkt under kalaset. Det är också då publiken tas med på en väldigt känslosam resa som får många att hålla andan.

I pjäsen får vi också följa med systrarnas farbror Ingvar. Han är en skojfrisk man som inte räds för att säga rakt ut hur det ligger till med andra. Men när det gäller honom själv så döljer han sina tårar och skyller på ryggont.

Ingvar (Matias Norrgrann) låter ingenting knäcka honom. Eivor (Michaela Esch) försöker fungera som en tröstande axel och som stöd åt Ingvar. Foto: Jonas Bergqvist

Något som tillför en extra dimension i föreställningen är de hädangångna. De följer med händelserna på gården och kommenterar dem ibland. Man ser deras vilja att komma in och försöka ändra på de levandes beslut, men trots försöken så kan de inte påverka händelseförloppet. Bland de hädangångna ser vi Majvors man, Jan-Olovs pappa, och när dessa tre figurerar i samma scen blir de hädangångna extra framträdande.

Det finns mycket att vara imponerad över i Närpesboan. Scenografin fungerar utmärkt, och vridläktaren gör att man som publik känner sig som en del av föreställningen. Bandet har en given roll i föreställningen och spelar musik som endera kommenterar händelserna eller som för handlingen vidare. Det som ändå imponerar mest är skådespelarna.

De hädangångna vakar i bakgrunden när Ingvar (Matias Norrgrann), Eivor (Michaela Esch) och Majvor (Annika Makarevitch) förbereder för kalaset. Foto: Jonas Bergqvist

Michaela Esch gör en lysande insats som den präktiga och duktiga Eivor. Magdalena Snickars övertygar i rollen som Gunilla och likaså Cecilia Back i rollen som Carina. Skulle man inte veta bättre kunde man tro att dessa tre var systrar på riktigt. Fastän deras personligheter skiljer sig från varandra, får man ändå känslan av att de hör ihop.

De starkaste lysande stjärnorna i föreställningen är ändå Guy Rosenholm i rollen som Jan-Olov och Matias Norrgrann i rollen som Ingvar. Det märks tydligt att de båda lagt ner mycket tid på att hitta sina karaktärer och med små enkla medel förvandlas de bådas roller från tragiska till komiska. Något som båda gör med bravur.

  

Carina (Cecilia Back) återvänder till Närpes från Helsingofors till sin fars 70-årskalas. Jan-Olov (Guy Rosenholm) är glad att se sin hemliga kärlek. Gunilla (Magdalena Snickars) i bakgrunden är också glad att träffa sin syster. Foto: Jonas Bergqvist

Fastän pjäsen är dramatisk och stundvis ganska mörk, så innehåller den mycket gläjde och komedi. Regissören Ulrika Bengts har lyckats göra en föreställning som publiken både skrattar och gråter till. Gänget vid Närpes Teater har gjort ett strålande jobb med årets pjäs, och med en stark regissör verkar allt vara möjligt.

Första bilden: Carina (Cecilia Back), Gunilla (Magdalena Snickars) och Majvor (Annika Makarevitch) försöker fixa ett lyckat och roligt 70-årskalas. Något som ska visa sig vara lättare sagt än gjort. Foto: Jonas Bergqvist 


Närpesboan (Originaltitel: Masjävlar, av Maria Blom)

Regi och manusbearbetning: Ulrika Bengts

Skådespelare: Michaela Esch, Magdalena Snickars, Cecilia Back, Matias Norrgrann, Annika Makarevitch, Guy Rosenholm. Alexander Holmlund, Harri Suominen, Jenni Reunanen, Julia Rönngård, Amanda Uppgård, Sandra Uppgård, Frida Uppgård, Kristin Wikström, Elina Bäckström, Thomas Bäckström, Fredrik Granit, Hannes Grönberg, Knut von Alfthan, Daniel Norrback, Niko Saartenoja

De hädangångna: Tindra Backholm, Nellie Bäcklund, Elina Bäckström, Thomas Bäckström, Victor Eklund, Alexander Enroth, Maya Enqvist, Hannes Grönberg, Jesper Hermans, Doris Höglander, Inez Höglander, Frank Höglander, Daniel Norrback, Katarina Norrgrann, Neo Norrgrann, Oliver Nygård, Samantha Nygård, Hasse Pettersson, Eleonora Snickars, Knut von Alfthan, Julia Öhman

Dansbandet: Tilda Eklund, Fredrik Granit, Alexander Holmlund, Emelie Ingberg, Johanna Rosendahl, Niko Saartenoja, Dennis Söderman


Kommande föreställningar av Närpesboan:

Tisdag 12.7 kl.19.00

Torsdag 14.7 kl.19.00

Fredag 15.7 kl.19.00

Tisdag 19.7 kl.19.00

Torsdag 21.7 kl.19.00

Söndag 24.7 kl.17.00  OBS Tiden!

Tisdag 26.7 kl.19.00

Torsdag 28.7 kl.19.00

Lördag 30.7 kl.19.00

Biljetter bokas via: www.narpesteater.fi

 

Sofia Sundholm