64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka
52653.jpg

Aspegren är tillbaka på Rosenlund

14.07.2016 kl. 10:18
Prost, fähushövding och potatispionjär – Gabriel Aspegren hade många strängar på sin lyra. Teaterpubliken som tar sig till Rosenlund får sig en intressant historia till livs, fylld av människoöden och insikter om hur det var ställt i socknen förr i tiden.

Det hör inte till vanligheten att Teater Jacob spelar sommarteater, men i år har föreningen intagit Rosenlund och slagit klorna i Wava Stürmers nyskrivna pjäs ”gabriel@rosenlund”. Spelplatsen är perfekt med tanke på att det var här som prosten Gabriel Aspegren såg potentialen i den steniga backen och anlade en trädgård av sällan skådat slag. Scenografin är sparsmakad, och det är helt rätt med tanke på att det vackra stenfähuset som Aspegren initierade fungerar som bakgrund.

Vem var då denna Aspegren? Han föddes i Kristinestad år 1708 och genom ett ödets lyckokast fick han möjlighet att studera vid Uppsala universitet mot löfte om att han skulle äkta sin välgörares systerdotter. Sagt och gjort, väl tillbaka i Finland gifter sig Aspegren med Magdalena Uddman och flyttar så småningom till Jakobstad där han blir utnämnd till kyrkoherde i Pedersöre och Jakobstad. Han väcker stor förvåning i trakten då han väljer att låta bryta marken vid Rosenlund och anlägga en nyttoträdgård. Aspegrens devis är att genom att sprida kunskap om odling lyfta folk ur fattigdom. Befolkningen ser på potatisen med skepsis och muttrar över att de är tvungna att bidra till projektet med dagsverken.

Jukk och Matt (Johan Strömberg och Mikael Nyman) bryter sten i trädgården och funderar vart prostens idéer riktigt ska leda. Foto: Pressbild

Aspegren spelas av Joachim Högväg, en roll som passar honom perfekt. Aspegren är lika mycket trädgårdsmästare som prost, och han säger själv att han inte är en vän av samlingar och tingeltangel, han trivs bättre bland sina plantor. Under föreställningen får vi se en visionär som flyr till arbetet genast då problem uppstår på hemmaplan. Problem finns det nämligen gott om. Den första hustrun dör och Aspegren gifter (opassande) snabbt om sig med Sara, spelad av Annika Strömberg. Flera av barnen dör, och sönernas agerande ställer till med huvudbry för pastorn. Befolkningen är heller inte så pigg på att bidra med dagsverken, pengar och byggmaterial till förmån för prostens idéer om ny kyrka och kyrkstapel.

Teater Jacob bjuder på flera goda skådespelarprestationer och det är verkligt roligt att se så många barn och ungdomar engagerade i föreställningen. Manuset är välskrivet och dialogen är många gånger klockren. Jukk och Matt (Johan Strömberg och Mikael Nyman) kommenterar prostens förehavanden med humor och värme. Catarina Nylund-Wentus spelar Hilma, som tjänat familjen i alla år berättar om vad som pågår inom hemmets fyra väggar. Nylund-Wentus är mycket bra i rollen, men den osynliga katten hade man kanske kunnat lämna bort. Hassels regi är skickligt utförd och scenbytena sköts smidigt.

Gabriel Aspegren står i centrum av handlingen, men på Rosenlund finns det gott om intressanta kvinnoroller. På bilden ser vi Catarina Nylund-Wentus, Annika Strömberg, Cecilia Löfholm, Erica Backlund och Marie Brunell. Foto: Pressbild

Pjäsen är sprängfylld av information, men blir för den skull inte tung och tråkig. Berättaren Jessica Bonds och hennes vän Linnéa Byggmästar lotsar skickligt publiken mellan dåtid och nutid. En av pjäsens stora behållningar är att den visar att saker och ting aldrig ändras. Även på Aspegrens tid klagar stadsborna på ungdomarnas härjande på kvällarna, fiskarna är bedrövade över att sälarna tar fisk och förstör nät och Purmoborna vågas knappt gå ut av rädsla för björnarna som rör sig i trakten. Inget nytt under solen med andra ord.

Titt som tätt nåddes befolkningen av kungörelser som kunde handla om allt från bekämpning av sjukdomar till kungligt besök. Foto: Pressbild

Endast åtta föreställningar återstår så det gäller att snabba på om man vill se pjäsen och få en underhållande historielektion. Mer information finns på Teater Jacobs hemsida och på Facebook.

 

"gabriel@rosenlund"
Regi: Anders Hassel
Manus: Wava Stürmer
Producent: Petra Stürmer-Bonds
Scenografi: Anders Aromäki
Dräkter: Stina Björklund
Rekvisita: Lillemor Andersson-Kanckos, Annika Strömberg
Ljudteknik: StageLight
Aktörer: Joachim Högväg, Annika Strömberg, Catarina Nylund-Wentus, Jessica Bonds, Linnéa Byggmästar, Tom Wilhelms, Lukas Kanckos, Kai Sandström, Joel Häggman, Torbjörn Anderssén, Vilgot Backlund, Amelie Hultén, Erica Backlund, Marie Brunell, Belinda Strömberg, Johan Strömberg, Mikael Nyman, Dan-Anders Wentus, Lillemor Andersson-Kanckos, Carleman Nyfors, Jack Löfholm, Lilian Nyfors, Markus Mäenpää, Per-Erik Kronholm, Nina Brunell, Cecilia Löfholm, hästen Voiton Viivi, kusk Marika/Fredrik Hemgård
Caroline Mård