61249_t.jpg

Evenemang i juletid

Kom i rätt julstämning med något av alla julinspirerade evenemang som ordnas i föreningarna i december. Listan uppdateras kontinuerligt på öp.fi.
ÖP
60958_t.jpg

Fullt ös och familjär stämning i Österhankmo

Österhankmo bjuder för tredje gången in till revy med föreställningen ”Henkmo”. Det är en familjär revy som på ett underhållande sätt tar upp både lokala och regionala händelser. Fusionsdiskussionerna i Korsholm, en kärleksförklaring till hembyn och stora planer för ett kommande vinter-OS är axplock ur det digra revyprogrammet publiken får ta del av.
Jenny Nyman
60868_t.jpg

Hästhandel som går snett

För första gången spelas Sirkku Peltolas melankoliska pjäs på svenska. Tack vare dialekten är det lätt att placera handlingen på landsbygden, i ett hushåll där inredningen inte har förändrats sedan sjuttiotalet och där tre generationer och en ex-man bor under samma tak. En dikeskörning sätter punkt för drömmen om ett ekonomiskt klipp, och relationerna sätts på prov.
Caroline Mård
60664_t.jpg

Teater Jacob kastar loss revysäsongen

Teater Jacob firar sina 60 år med att sätta upp Goja 22 – Kastar loss. Revygänget bjuder på en sjöfartsinspirerad nummerrevy med sketcher, sång och dans kring lokala och globala teman.
Malin Andtbacka
60075_t.jpg

Här är årets nominerade

Varje år delas Johannesprisen ut till föreningsaktiva som utmärkt sig inom ungdomsrörelsen. Bekanta dig med årets nominerade här.
ÖP

ÖP nr. 3 2017

                                                                              

 

I år har SÖU 110-årsjubileum och med anledning av detta har vi gett ut en extratjock jubileumstidning:

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

59800.jpg

Humorshow i kvarnen

04.09.2017 kl. 12:49
Pedersöre Teaters ”Humorkvarnen” bjuder på dråpliga lustigheter framförda av tokiga karaktärer i en intim miljö.

Sommarens teatersäsong har knappt avslutats före följande är i gång. Pedersöre Teaters tjugonde produktion framförs i en ny miljö och med ett nytt koncept. Sommarteatern vid Åliden har bytts ut till en humorshow i kvarnen vid Stinasholma. Den gamla intima miljön i kvarnen tas tillvara och platsens historia får lysa då bland annat en gammal mjölnare äntrar scenen.

Manus skrivet av Bengt Björk bjuder på sketcher med vardagskomik om språkproblem och missförstånd kryddat med ordvitsar och lustigheter. Vi påminns om problemen som uppstår när man ser en bekant som man inte kan placera, ryktesspridningens konsekvenser och lite klassisk förväxlingshumor.

Fågelskådare Kukkus (Robert Nyberg) och Tjika (Carina Viklund-Östman) levererar många underhållande ordvitsar i sketschen "Fågelikukkeli". Foto: Hanna Östman.

Även om en del av sketcherna känns något stereotypa lyckas man ibland få till en både rolig och tänkvärd tvist som i den tvådelade sketchen ”Vill du?”. Där har den traditionella snuskgubben bytts ut till en snusktant spelad av Fia Sundqvist som gör allt mer aggressiva närmande mot sitt byte Hans-Erik Ahlskog.

Den rutinerade sexmanna ensemblen bjuder på fina rolltolkningar i allt från monologer och sketcher till dikter och sång. Mathias Antus bjuder vanan trogen på den ena underhållande karaktären efter den andra, men också Robert Nyberg lyser i sina rolltolkningar. I sketchen ”Underbart uslit” gestaltar Cajsa Östman och Carina Viklund-Östman på ett imponerande sätt något som närmast kan beskrivas som en deprimerad optimist och en glad pessimist.

De flesta klädombytena sker direkt på den lilla scenen som även rymmer en synth på vilken sångerna ackompanjeras. Speciellt medryckande är sångnumret ”Aleis förr” som framförs till dans med hatt och käpp och inköpslistan ”Va ska vi ha från bode?” som framförs på rim.

Som avslutning får vi följa med på en kurs i praktisk sarkastisk konversation för ett gäng snälla och blyga deltagare, där den militanta kursdragaren får smaka på sin egen medicin.

Humorkvarnen spelas fram till den 30 september i kvarnen vid Stinasholma.

Första bilden: Fia Sundkvist, Cajsa Östman, Carina Viklund-Östman och Robert Nyberg firar att Hans-Erik Ahlskog (sittande) har vunnit på lotto. Foto: Hanna Östman.

Pedersöre Teater: ”Humorkvarnen”
Regi: Lilian Petterson
Manus: Bengt Björk
På scenen: Hans-Erik Ahlskog, Cajsa Östman, Robert Nyberg, Fia Sundqvist, Mathias Antus, Carina Viklund-Östman
 
Malin Andtbacka