61249_t.jpg

Evenemang i juletid

Kom i rätt julstämning med något av alla julinspirerade evenemang som ordnas i föreningarna i december. Listan uppdateras kontinuerligt på öp.fi.
ÖP
60958_t.jpg

Fullt ös och familjär stämning i Österhankmo

Österhankmo bjuder för tredje gången in till revy med föreställningen ”Henkmo”. Det är en familjär revy som på ett underhållande sätt tar upp både lokala och regionala händelser. Fusionsdiskussionerna i Korsholm, en kärleksförklaring till hembyn och stora planer för ett kommande vinter-OS är axplock ur det digra revyprogrammet publiken får ta del av.
Jenny Nyman
60868_t.jpg

Hästhandel som går snett

För första gången spelas Sirkku Peltolas melankoliska pjäs på svenska. Tack vare dialekten är det lätt att placera handlingen på landsbygden, i ett hushåll där inredningen inte har förändrats sedan sjuttiotalet och där tre generationer och en ex-man bor under samma tak. En dikeskörning sätter punkt för drömmen om ett ekonomiskt klipp, och relationerna sätts på prov.
Caroline Mård
60664_t.jpg

Teater Jacob kastar loss revysäsongen

Teater Jacob firar sina 60 år med att sätta upp Goja 22 – Kastar loss. Revygänget bjuder på en sjöfartsinspirerad nummerrevy med sketcher, sång och dans kring lokala och globala teman.
Malin Andtbacka
60075_t.jpg

Här är årets nominerade

Varje år delas Johannesprisen ut till föreningsaktiva som utmärkt sig inom ungdomsrörelsen. Bekanta dig med årets nominerade här.
ÖP

ÖP nr. 3 2017

                                                                              

 

I år har SÖU 110-årsjubileum och med anledning av detta har vi gett ut en extratjock jubileumstidning:

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

59613.jpg

Där satt den, Karleby Uf!

21.08.2017 kl. 15:40
Den nostalgiska förtjusningen var stor när Karleby Uf framförde Ronja Rövardotter på Jungsborg i helgen. Har man sett filmen från 1984 så vet man vad man har att vänta sig. Tjusningen ligger i hur Karleby Uf har förverkligat alla de fenomen som är välkända från sagan och filmen.

Ett par i publiken skojar om ifall Karleby Uf beställt eftermiddagens regnväder för att matcha med åskan som drar in över Mattisborgen i början av handlingen och jag kan inte låta bli att undra det samma, för bara några minuter in i föreställningen visar Karleby Uf att de verkligen tänkt på allt när det gäller att få till en pjäs som kan mäta sig med filmatiseringen av Ronja Rövardotter. Vid första anblicken kan man konstatera att de har gjort ett strålande och kreativt jobb med scenografin. Genom att banka till plåtskivor har man fått till fasaden till stenborgen som förstås har sin centrala roll hela föreställningen igenom. Utöver scenografin bidrar åska, dimma och eld med den rätta dimensionen till pjäsen.

"Mig kan du inte ge tillbaka något barn, för jag har inget" utbrister Mattis (Anders Fredriksson). På vänster sida om helvetesgapet: Lill Klippe (Emerik Nyblom), Birk (Elias Anttila), Jutis (Didrik Kinnari), Sturkas (Josper Tuurinmaa), Joen (Ilja Holmqvist), Lovis (Susanne Wickström) och Mattis. På högra sidan Borka (Ralf Sundstedt), Ronja (Noora Tuurinmaa) och Undis (Jenna Hägglund).

 

Handlingen i pjäsen utspelar sig på det välbekanta sättet: Ronja Rövardotter föds en natt när åskovädret är som värst, blixten slår ner och klyver Mattisborgen mitt itu och med det samma uppstår helvetesgapet. I samma stund finns en stor del av ensemblen på scenen och när Jan Molander infinner sig, i rollen som Skalle-Per, hoppar jag jämfota av glädje inombords för det går verkligen inte att se eller märka någon skillnad på honom och den Skalle-Per som man känner igen från filmen. I nästa ögonblick har Ronja (Nora Tuurinmaa) växt till sig och handlingen tar fart när hon träffar på Birk (Elias Anttila). De två fattar tycke för varandra och med anledning av att deras föräldrar är fiender kommer de överens om att träffas i hemlighet. Detta för dem ut i en värld fylld av rumpnissar, vildvittror och grådvärgar. De olika väsendena gestaltas på ett klockrent sätt och får det utrymme och den uppmärksamhet de behöver.

 

Skådespelarprestationerna hos gänget vid Karleby Uf är övertygande och bra. På scenen ses ett relativt brett åldersspann och det är imponerande att se hur de olika skådespelarna är som klippta och skurna för sina karaktärer. I mitt tycke är de stormande känslorna något som kännetecknar sagan om Ronja Rövardotter, och även om replikerna sitter som de ska så kunde dramatiken med all fördel ha fått ett ännu större utrymme i pjäsen.

 

Musiken och sången (med Kenneth Ågren, Ann-Sofie Åminne, Jan Granlund och Kim Simell i spetsen) i föreställningen är ett element som tillför det sista som ska till för att helheten ska vara så bra som den är. ”Rövarsången” med hela ensemblen får upp farten på hela föreställningen och ”Vargsången” framförd av Lovis (Susanne Wickström) bidrar med en totalt stämningsfylld stund.

 

Premiären vid Karleby Uf börjar vara en av de sista bland sommarteatrarna i Österbotten, men den var väl värd att vänta på!

 

Ronja Rövardotter

Premiär: 19.8.2017 kl. 16

Övriga föreställningar:

20.8.2017 kl. 16
25.8.2017 kl. 19
26.8.2017 kl. 16
27.8.2017 kl. 19
1.9.2017 kl. 19
2.9.2017 kl. 16
3.9.2017 kl. 16
7.9.2017 kl. 19

Bokningar via http://www.kuf.fi/reservera eller vid Lyckan i Karleby.

Emilia Nord
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver: