61249_t.jpg

Evenemang i juletid

Kom i rätt julstämning med något av alla julinspirerade evenemang som ordnas i föreningarna i december. Listan uppdateras kontinuerligt på öp.fi.
ÖP
60958_t.jpg

Fullt ös och familjär stämning i Österhankmo

Österhankmo bjuder för tredje gången in till revy med föreställningen ”Henkmo”. Det är en familjär revy som på ett underhållande sätt tar upp både lokala och regionala händelser. Fusionsdiskussionerna i Korsholm, en kärleksförklaring till hembyn och stora planer för ett kommande vinter-OS är axplock ur det digra revyprogrammet publiken får ta del av.
Jenny Nyman
60868_t.jpg

Hästhandel som går snett

För första gången spelas Sirkku Peltolas melankoliska pjäs på svenska. Tack vare dialekten är det lätt att placera handlingen på landsbygden, i ett hushåll där inredningen inte har förändrats sedan sjuttiotalet och där tre generationer och en ex-man bor under samma tak. En dikeskörning sätter punkt för drömmen om ett ekonomiskt klipp, och relationerna sätts på prov.
Caroline Mård
60664_t.jpg

Teater Jacob kastar loss revysäsongen

Teater Jacob firar sina 60 år med att sätta upp Goja 22 – Kastar loss. Revygänget bjuder på en sjöfartsinspirerad nummerrevy med sketcher, sång och dans kring lokala och globala teman.
Malin Andtbacka
60075_t.jpg

Här är årets nominerade

Varje år delas Johannesprisen ut till föreningsaktiva som utmärkt sig inom ungdomsrörelsen. Bekanta dig med årets nominerade här.
ÖP

ÖP nr. 3 2017

                                                                              

 

I år har SÖU 110-årsjubileum och med anledning av detta har vi gett ut en extratjock jubileumstidning:

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

59260.jpg

Musik och glädje på Båskasvallen

10.07.2017 kl. 12:21
Det märks att Korsholms teater lagt ner mycket tid och arbete på årets sommarteater. Roligt att också den österbottniska publiken får ta del av en musikal.

Musikalen Annie utspelar sig i 1930-talets New York. Depressionen i USA har fört med sig fattigdom och svält, och arbetslösheten i landet är hög. Huvudpersonen Annie bor på ett barnhem tillsammans med sju andra flickor som varje dag får slita för att få mat på bordet. I barnhemmet är det Miss Hannigan som styr med järnhand, och flickorna har det inte lätt.

Annie drömmer om att hitta sin mamma och pappa som hon vet finns där ute någonstans och som hon letat efter i elva år. Annie försöker rymma, men rymningsförsöket misslyckas. En dag får hon plötsligt chansen att spendera två veckor hos multimiljonären Oliver Warbucks. Annie flyttar in hos Mr Warbucks och till en värld hon bara kunnat drömma om. Barnhemsföreståndarinnan Miss Hannigan vägrar se på när Annie får allt hon pekar på, för enligt henne är hon bara en föräldralös skitunge. Detta leder till att Miss Hannigan tillsammans med sin bror smider onda planer för Annie.

Annie (Cajsa Sundqvist) i barnhemmet omringad av sina kompisar Elvira Nylund, Jenny Stenvall, Frida Foxell, Naomi Åbacka, Elin Olkkola, Julia Vestman och Sofia Hjelt. Barnhemsbarnen är övertygande i sina roller. Foto: Jonas Bergqvist.

 

Detta är början på historien om Annie och hennes resa från barnhemmet. På Korsholms Teater har man skalat ner berättelsen, och det har man verkligen lyckats med. Allt det som behöver berättas har tagits med. Detsamma gäller musiken och sångerna man förknippar med musikalen. Alla de sånger man vill höra finns med.

Huvudpersonen Annie spelas av Cajsa Sundqvist och hon gör en fin insats i tolkningen av den elvaårige och lite barnsliga Annie. Annie är optimismen förkroppsligad, och det smittar av sig på resten av skådespelarna. Sångerna fixar Cajsa Sundqvist också på ett mycket berömvärt sätt. Tobias Klemets i rollen som Oliver Warbucks är också värd att lyfta fram, detsamma gäller Matilda Ångerman i rollen som Warbucks sekreterare. De båda ger ett säkert intryck i både sång och rollprestationer.

Som sig bör i en musikal är det mycket musik på Båskasvallen. Sångerna sköts som singback (ingen orkester på plats), och i det här fallet fungerar det utmärkt. Ibland finns det vissa svårigheter med att hitta de rätta tonerna, men när skådespelarna framför sånger i kör är det mycket bra. Den riktiga wow-känslan infinner sig ändå inte riktigt, och det är något i musikväg som fattas för att man ska svepas in i musikalvärlden. Kan vara att det beror på att det utomhus inte finns någon akustik, och att det är i ljudvärlden något saknas.

Annika Wiklund, Birgitta Schoultz-Ekblad och Axel Hanses smider onda planer för att komma åt Annie och Mr Warbucks miljoner. Alla tre är humoristiska och gör fina insatser. Riktigt rolig är Birgitta Schoultz-Ekblads tolkning av Miss Hunnigan. Foto: Jonas Bergqvist.

 

Sång- och musikansvariga Johan Sundqvist har ändå gjort ett strålande jobb med instuderingen av sångerna i Annie. I en dylik musikal krävs en person som kan göra magi med personer som kanske inte annars skulle ställa sig på en scen för att framföra sånger. Och där märks det att Sundqvist verkligen lagt ner både tid och hårt arbete. Extra tydligt är det när sångerna är flerstämmiga, då glimrar det till lite extra på scenen.

Att ta sig an uppgiften att framföra en musikal är inget som vem som helst skulle göra, och det ska Korsholms Teater ha en eloge för. Scenografin är välgjord, och detsamma gäller kläder och mask. Båskasvallen har förvandlats till New York, där Kyro Älv blänker som Hudson River. Att regissera husdjur är inte heller något som många skulle göra, men på Korsholms Teater har man anlitat två golden retrievers som får figurera som Sandy, Annies hittehund. Det visar också på hur mycket jobb regissören Malin Olkkola lagt ner för att få musikalen Annie att bli en riktigt fin upplevelse i sommarteatervärlden i Österbotten. 

Första bilden: Sekreteraren Grace Farrell (Matilda Ångerman), Annie (Cajsa Sundqvist) och Mr Warbucks (Tobias Klemets) gör upp planer för att hitta Annies mamma och pappa. De tre är väldigt samspelta och gör fina sånginsatser. Foto: Jonas Bergqvist.


Musikalen Annie på Korsholms Teater

Regi: Malin Olkkola

Sång- och musikansvarig: Johan Sundqvist

Regiassistent: Olof Englund

Teknikansvarig: Christian Rönn

Ljudtekniker: Robin Bertlin

Scenografiplanering: Malin Olkkola och Torsten Svahn

Färgsättning av scenografi: Ludwig Sandbacka

Koreografi: Malin Olkkola och Matilda Ångerman

Kläder och mask: Olivia Granholm

Skådespelare: Olof Englund, Axel Hanses, Janne Hjelt, Sofia Hjelt, Elvira Nylund, Birgitta Schoultz-Ekblad, Torsten Svahn, Hans Svahn, Julia Vestman, Cajsa Sundqvist, Tobias Klemets, Matilda Ångerman, Annika Wiklund, Rebecka Sretenovic, Frida Foxell, Naomi Åbacka, Johan Sundqvist, Janika Korpela, Jenny Stenvall, Elin Olkkola, Christoffer Källström


Följande föreställningar:

torsdag 12.7 19:00

Torsdag 13.7 19:00

Söndag 16.7 17:00

Onsdag 19.7 19:00

Torsdag 20.7 19:00

Söndag 23.7 17:00

Onsdag 26.7 19:00

Torsdag 27.7 19:00

Fredag 28.7 19:00

Biljetter: www.korsholmsteater.fi

Sofia Sundholm
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Nog går det att få musikkänsla på utomhus teater men då brukar det nog krävas en orkester. Men ska se den innan jag börjar kasta omkring mig kritik. KT gör sällan något dåligt!
Jan Finne11.07.17 kl. 17:13