59551_t.jpg

Evenemang i föreningarna

Än finns det tid att njuta av sommaren och vad våra föreningar har att bjuda på.
ÖP
59260_t.jpg

Musik och glädje på Båskasvallen

Det märks att Korsholms teater lagt ner mycket tid och arbete på årets sommarteater. Roligt att också den österbottniska publiken får ta del av en musikal.
Sofia Sundholm
59261_t.jpg

Skäriteatern gör det igen!

Besvikelsen över att "Höken och Göken" inte skulle återvända till Brännkull i år fick snabbt ge plats åt förtjusning för Charlie och gänget som istället dök upp. Skäriteatern gör det dom är bäst på, i år igen!
Emilia Nord
59249_t.jpg

Ren och skär magi på Kyroboas

Lumpänglars väg handlar om masunaran på Oravais Fabrik, och då framförallt om kvinnorna. Också då kämpade kvinnorna om lika lön för lika arbete. Pjäsen är en fortsatt skildring av de personer man fick följa i ”Lumpänglar”. Men fastän man inte sett den första delen är det absolut inget hinder för att kunna se årets pjäs.
Sofia Sundholm
59193_t.jpg

Sommarteatern där alla ger allt

En bättre start på spelsäsongen hade Torgare sommarteater inte kunnat få. Nypremiären av ”Vår bygd vid ån” badade i kvällssol och publiken fick följa med gripande livsöden och njuta av fina sånginsatser vid den gamla prästgården i Kronoby.
Caroline Mård

ÖP nr. 2 2017

                                                                                                          

 

I år har SÖU 110-årsjubileum och med anledning av detta har vi gett ut en extratjock jubileumstidning:

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                                         

 

 

59193.jpg

Sommarteatern där alla ger allt

Publicerad 03.07.2017 kl. 10:36
En bättre start på spelsäsongen hade Torgare sommarteater inte kunnat få. Nypremiären av ”Vår bygd vid ån” badade i kvällssol och publiken fick följa med gripande livsöden och njuta av fina sånginsatser vid den gamla prästgården i Kronoby.

”Vår bygd vid ån” tar avstamp i slutet av 1700-talet, och sträcker sig över 1808-09 års krig och den allt mer intensiva förryskningen med den framväxande nationalismen som följd, och fram till nödåren. När pjäsen avslutas år 1870 söker många österbottningar lyckan i Amerika. Håkan Fors skådespel hade urpremiär år 1984 och i år var det dags att följa kronobyborna genom glädje och sorg igen, den här gången i en nydramatisering av Sofie Lybäck. Isa Lindgren-Backman står för regin och Andreas Slotte har axlat rollen som kapellmästare och kompositör.

Till sin hjälp har dessa tre ett stort gäng duktiga skådespelare i alla åldrar. I centum av handlingen finns Mats Leander som vi får följa som barn (Joel Häggman), ungdom (Markus Vestersund) och vuxen (Kristian Snellman). Mats Leander börjar som bondpojk, blir dräng på prästgården och förälskar sig i prästdottern Beata, för att så småningom bli storbonde. Pjäsen handlar om frihetskamp och klassresor, om en bygd som plågas av rysshot och nödår, och om stor kärlek och sorg. 

Kristian Snellman är som klippt och skuren för rollen som den vuxne Mats Leander. Foto: Erik Abbor 

I takt med att rollfigurerna åldras axlas rollerna av allt äldre skådespelare. Bytena sköts smidigt, men i slutet av pjäsen blir det allt svårare att hålla reda på vem som är vem. Pjäsen är i det längsta laget, och eventuellt kunde man ha kortat av vissa scener och strukit vissa sidofigurer. Det sagt finns det inte mycket dötid och transportsträckor i dramat som Lybäck har omarbetat från originalet som då det begav sig tog fyra timmar att spela upp.

Det vankas bröllop och Frank Berger i rollen som kyrkoherde Juvelius har intagit position på brunnslocket. Foto: Erik Abbor

Edith Ågren och Kristian Snellman innehar de två tydligaste huvudrollerna, men frågan är om inte brunnen också förtjänar ett omnämnande. Otaliga liter vatten dras upp, och brunnslocket är skådeplats för allt från bröllop, nattliga serenader, barnafödsel och död. Kanske någon i publiken kan roa sig med att räkna hur många gånger brunnslocket öppnas under pjäsens gång?

Det finns många goda sångare i ensamblen och det är ett faktum som utnyttjas flitigt. Anne-Mie Ranta, Kristian Snellman och Petra Rauhala bjuder på fina prestationer, men det är dock unga Lydia Backmans solo i ”Grannas stjithus” som drar hem flest applåder. Sångarna backas upp av en orkester som titt som tätt deltar i skådespelet, bland annat när det stundas bröllop och potpurri.

Torgare sommarteaters framtid är tryggad då årets pjäs visar att återväxten är mycket god. Lydia Backman bjuder på kvällens mest bejublade sång, och Wiliam Strandvall innehar flera olika roller. Foto: Erik Abbor

Nina-Marie Vigård har ansvarat för dräkterna och det måste ha varit ett drygt jobb att hitta kläder åt alla som medverkar på scen. Beatas bruddräkt förtjänar ett speciellt omnämnande, den svarta klänningen med den röda kronan är en mycket vacker kombination.

”Vår bygd vid ån” är en sevärd pjäs där alla aktörer ger sitt yttersta, såväl proffs som amatörer. Om du blev intresserad av skådespelet på Torgare i Kronoby så ska du vara snabb i vändningarna, pjäsen spelas endast fram till den 16 juli. Mer information finns på www.torgare.fi.

Kärlekshistorien mellan Mats Leander (Kristian Snellman) och Beata (Edith Ågren) är minnesvärd. Foto: Erik Abbor

”Vår bygd vid ån”
Av Hans Fors, nydramatisering av Sofie Lybäck
Regi: Isa Lindgren-Backman
Musik: Sigurd Snåre / Andreas Slotte
Kapellmästare: Andreas Slotte
Orkester: Andreas Slotte, Erik Nygård, Egon Veevo, Jacob Sundström och Jan Holm
I rollerna: Sofia Björklund, Lina Johansson, Markus Vestersund, Mats Koivussalo, Anne-Mie Ranta, Petra Rauhala, Joel Häggman, Johan Strandvall, Jan Holm, Frank Berger, Sarah Smeds, Markus Finnholm, Marie Brunell, Jacob Sundström, Isabella Tallgård, Alex Fröjdö, Andreas Haals, Mårten Backman, Kristian Snellman, Edith Ågren, Andreas Slotte, Jens Lönnbäck, Ulrika Palén-Högdahl, Bertel Riska, Nina Brunell, Per Huggare, Margareta Strandvall, Linnea Sundström, Wilma Lillsunde, William Strandvall, Lydia Backman, Ellen Sundström, Joel Häggman, Miranda Dahlbacka, Olivia Åkerlund, Wilma Bränn, Ola Känsälä. Ett får.
Caroline Mård
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver: